рецепта
Пене Огретен
Гответе с мен
Италианска кухня
Подготовка: 50 мин.
Готвене: 20 мин.
Порции: 6
Българска
Рецептата "Пене Огретен" беше добавена на
Продукти
олио (масло, зехтин) | 1/2 ч. ч. (125 мл) |
кайма | 250 г |
кромид лук | 1 глава |
Чесън | 1 скилидка |
бяло вино | 1/2 ч. ч. (125 мл) сухо |
доматен сок | 1 ч. ч. (250 мл) пасирани домати или |
ситно нарязан магданоз | 1/2 връзка |
яйца | 2 |
настърган кашкавал | 110 г (1 ч. ч.) |
заквасена сметана | 1 ч. ч. (250 мл) течна или |
паста Пене | 250 г |
Приготвяне
• За рецептата "Пене Огретен" лукът и чесънът се наситняват.
• В дълбок тиган се сгорещява половината от мазнината.
• Прибавят се каймата, лукът и чесънът.
• Запържват се за 5-7 минути.
• Сипва се виното и се овкусява с черен пипер и сол на вкус.
• След като се изпари виното, се сипва доматеният сок.
• Сместа за рецептата "Пене Огретен" се кипва и се оставя да къкри на тих огън 30-40 минути.
• Сосът за Пене огретен се оставя да изстине.
• В голяма тенджера се кипва 2,5 л подсолена вода.
• Пуска се пастата Пене и се вари според указанията на опаковката.
• Сварената паста се отцежда и се разбърква с останалата мазнина.
• Изстиналата кайма се разбърква с предварително разбитите яйца и ситно нарязания магданоз.
• Фурната за рецептата "Пене Огретен" се загрява на 200 С.
• Огнеупорна дълбока тава се намаслява.
• Сипват се половината от пастата Пене, отгоре се разпределя каймата и половината от настъргания кашкавал.
• Покрива се с останалата паста Пене.
• Останалият кашкавал се разбърква със сметаната и с получената смес се залива горният слой на пастата.
• Ястието Пене Огретен се пече 20 минути до златист цвят.
• Пене Огретен се разпределя по чинии се поднася, като се поръсва с допълнително магданоз и кашкавал по желание.